No.PerkataanMaksudContoh Ayat
1perhatianattentionSila bagi perhatian dalam kelas.
2pada masa yang samaat the same timeSaya nak kerja baru, tapi pada masa yang sama, saya tak nak tinggalkan syarikat lama.
3sikapattitudeBanyak orang tak suka Azlan sebab sikap dia yang malas.
4tarikto pullUntuk bukak pintu, sila tarik.
5menarikinterestingMajalah ni sangat menarik!
6purataaverage; meanBerapa purata markah peperiksaan geografi tu?
7elakto avoid; dodge1. Dia kemalangan sebab cuba elak lembu kat jalan.
2. Elak(kan) bercakap benda yang tak baik tentang orang lain.
8terjagato be awakenBunyi bising buat saya terjaga semalam.
9latar belakangbackgroundBoleh saya tahu latar belakang awak?
10beg galasbackpackBeg galas ni saya beli di Pavilion.
11bakarto burn; bake1. Jangan bakar sampah di kawasan ini.
2. Berapa suhu yang kita perlukan untuk bakar kek ni?
12balkonibalconyRumah kampung biasanya tak ada balkoni.
13pembalutwrapperAwak boleh beli pembalut hadiah kat kedai buku.
14tukang gunting rambutbarberTukang gunting rambut tu sangat pandai gunting rambut.
15asasbasic; basisSaya boleh cakap bahasa Melayu asas.
16besen(water) basinIsi air dalam besen ni.
17bakulbasketKat depan basikal saya, ada bakul.
18kelawarbatKelawar aktif waktu malam.
19bateribatteryBateri telefon saya dah nak habis.
20telukbayTeluk Cempedak sangat popular di Kuantan.
21kacangbean; nutKakak saya alergik kacang.
22beruangbearSaya tak pernah jumpa beruang.
23jambangbeardAbang tak suka simpan jambang.
24pukulto hit; beatPelajar tu kena pukul dengan beberapa orang pembuli.
25kecantikanbeautySaya tak boleh lupakan kecantikan bandar yang saya lawat hari tu.

Latihan Kosa Kata

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *