Level 2b: Pelajaran 1 – Kosa Kata 2

No.PerkataanMaksudContoh Ayat
1akaunaccountEsok, saya akan pergi bukak akaun bank.
2tepataccurate; sharp (adj)Jam kat dinding tu tepat. Tak lambat sesaat pun.
3capaito achieveMuthu dah capai apa dia nak kat tempat kerja.
4pencapaianachievementPencapaian akademik mereka sangat baik.
5seberangacrossAda kedai runcit kat seberang jalan tu.
6bertindakto act (upon something)Bila ada masalah, cepat-cepat bertindak!
7tindakanactionTindakan dia tak masuk akal.
8berlakonto act (as an actor)Dia berlakon sebagai cikgu dalam progtam TV tu.
9lakonanactingLakonan dia sangat berkualiti.
10iklanadvertisementBila iklan ni nak habis!?
11kagumimpressedCikgu kagum dengan pencapaian akademik pelajar-pelajar.
12mengagumkanimpressiveLukisan awak sangat-sangat mengagumkan.
13mengakuto admitDia dah mengaku dia yang curi duit tu.
14(orang) dewasaadultKita orang dewasa mesti jadi contoh untuk anak-anak.
15nasihatadvice; to adviseIbu selalu bagi nasihat kat saya supaya tak lupa dari mana saya datang.
16beri kesan (casual: bagi kesan)to affectUbat yang kitaorang makan bagi kesan dalam masa lima belas minit je.
17lawanto fight; versus; against1. Dah lima tahun dia lawan kanser.
2. Hari ni ada perlawanan bola sepak, Malaysia lawan Singapura.
18agensi pelancongantravel agencySatu daripada pelajar-pelajar saya bekerja untuk agensi pelancongan terkenal.
19bertahun; bertahun-tahun(for) yearsDah bertahun dia tak balik Malaysia.
20setujuto agreeKami tak setuju dengan keputusan dia.
21udaraairUdara kat sini segar.
22daratlandDiorang berenang sampai ke darat ambil masa sejam.
23tentera udara/daratair force/soldierTentera udara negara ni sangat kuat.
24syarikat penerbanganairline companySaya lebih suka guna syarikat penerbangan negara saya sendiri.
25hidupto live; be aliveIkan dalam akuarium tu masih hidup ke?

Latihan Kosa Kata

Leave a Reply

Your email address will not be published.