Level 2b: Pelajaran 1 – Kosa Kata 1

No.PerkataanMaksudContoh
1kebolehanabilityDia ada kebolehan main dalam macam-macam sukan.
2mampucapableKami tak mampu beli rumah yang mahal tu.
3hadirpresent (to attend)Berapa orang tak hadir ke mesyuarat semalam?
4sememangnyaabsolutely; definitelyApa yang awak cakap sememangnya betul. Saya tak boleh komen apa-apa.
5terimato accept; receiveDia dah terima surat yang awak hantar semalam?
6aksesaccess; to accessSaya tak boleh akses laman web tu.
7menginapto stay (in a hotel etc. when one is outside)Kitorang akan menginap kat Hotel La Mar bila kat Pulau Redang nanti.
8tempat penginapanaccomodation (hotel; resort etc)Korang dah putuskan tempat penginapan kita kat mana?
9teman(1) a company (friend)
(2) to accompany
(1) Saya belum sedia untuk ada teman wanita/lelaki.
(2) Boleh awak teman saya pergi balai polis? Saya tak pandai cakap Melayu.
10berdasarkan ~according to ~Berdasarkan apa saya dengar dari mulut dia, semua ni tak betul.

Aktiviti Bercakap

  1. Kebolehan awak yang banyak orang tak tahu.
  2. Bila awak pelajar, awak mampu beli kereta? Macam mana dengan kawan-kawan awak? Ada anak orang kaya?
  3. Sentiasa hadir ke kelas bila kat kolej/universiti dulu?
  4. Ada terima apa-apa berita baik dalam satu minggu ni?
  5. Macam mana akses apartmen/rumah? Guna kad atau kunci?
  6. Kalau awak boleh pergi melancong sekarang, kat mana awak nak menginap?
  7. Kalau awak pergi melancong dengan kawan atau keluarga, siapa yang biasa cari tempat penginapan?
  8. Berdasarkan ramalan cuaca, macam mana cuaca esok?

Leave a Reply

Your email address will not be published.